Jämfört med traditionella svetsningsmetoder har lasersvetsning följande fördelar:
Mindre värme
En mycket koncentrerad laserstråle fokuseras på ett litet område, vilket gör den värmepåverkade zonen mindre. Lasersvetsning kräver alltså lågtemperaturinmatning jämfört med traditionell svetsning.
Snabbare bearbetningstid
Även om den initiala investeringen är hög, visar sig processen vara mer kostnadseffektiv än traditionell svetsning. Det är för att lasersvetsning erbjuder en snabbare bearbetningshastighet som resulterar i högre produktion och snabbare omsättning.
Lägre risk för termisk distortion
Eftersom processen involverar låg värmetillförsel blir det mindre termisk stress. Den fokuserade strålen smälter endast en liten yta av metallen, vilket resulterar i minimerad värmeinducerad inre spänning och förvrängning av arbetsstycket.
Hög precision
Laserstrålen kan styras och fokuseras på ett litet område. Detta möjliggör svetsning av komponenter med hög precision. Dess skräddarsydda punktstorlek gör lasersvetsning bäst lämpad för ömtåliga eller tunna metaller.
Lasersvetsningsapplikationer
På grund av dess höga precision, snabbare bearbetningstid, breda materialtolerans och konsekvent höga kvalitet, har lasersvetsning olika tillämpningar, inklusive:
Några av de områden där lasersvetsning kan tillämpas inkluderar:
Bilindustrin
Lasersvetsning erbjuder ett verktygsfritt arbetssätt och kräver inte byte av huvuden, vilket gör den extremt lämplig för bilindustrin.
Stålkonstruktion
På grund av sin höga produktivitet och produktion finner lasertekniken användning inom stålbyggnadsindustrin. Lasersvetsning gör det möjligt att bearbeta tjocka metallplåtar med hög hastighet inom hög tolerans.
Skeppsbyggnad
Inom skeppsbyggnad tillverkas styr- och drivskruvar och roder med hög precision och önskad tolerans med hjälp av lasersvetsning. Resultatet är lägre bränsleförbrukning och högre hastigheter för fartyg.
Verktygskonstruktion
Hög precision gör lasersvetssystemet lämpligt för verktygstillverkning. Tekniken ger en lösning för tillverkning av precisa press-, stans- och gjutverktyg.
Lasersvetsteknik använder en laserstråle som en högkoncentrerad värmekälla för att sammanfoga material. Den applicerade laserstrålen värmer och smälter kanterna på materialen och bildar en fog.
På grund av sin höga precision, höga svetshastighet, snabbare bearbetningstid, breda materialtolerans och konsekventa kvalitet, har lasersvetsning ett brett användningsområde och används ofta för svetsar med hög precision.